ລອງເຮັດຂະໜົມ Belgian Liege Waffle ເທື່ອທຳອິດ
ຂະໜົມ Waffle ຫຼື ຂະໜົມຮັງເຜິ້ງຕາມພາສາບ້ານໆເຮົາເວົ້າກັນ ຖືວ່າເປັນຂະໜົມທຳອິດຂອງເຮົາເລີຍທີ່ໄດ້ເຮັດກິນເອງ ເພາະຢູ່ບ້ານມີເຄື່ອງແມ່ແບບມັນ. ທຳອິດກະຄິດວ່າມັນຈະເຮັດຍາກ ແຕ່ລະເທື່ອກໍເລີຍຊື້ແປ້ງສຳເລັດຮູບມາເຮັດກິນເອົາ ເຖິງວ່າມັນຈະໄດ້ຢູ່ ມັນກະຍັງບໍ່ສຸດ ເພາະເຮົາບໍ່ສາມາດປັບໃຫ້ຣົດຊາດຖືກກັບຕ່ອມຮັບຣົດເຮົາໄດ້ ເພາະມັນຫວານເກີນໄປ ແລະ ແປ້ງກະຢາກແຫ້ງໆ ບໍ່ກອບນອກນຸ້ມໃນ. ຊ່ວງນີ້ຫວ່າງແຮງກະເລີຍຫາຫຍັງໃໝ່ໆເຮັດປະດັບໄວ້ ກະເລີຍຢາກອັບຝີມືການເຮັດຂະໜົມຕົນເອງ ແທນທີ່ສິເຮັດຂະໜົມຮັງເຜິ້ງທຳມະດາບໍ່ເຮັດ ໂຄ້ງໄປເຮັດຂະໜົມຮັງເຜິ້ງສາຍດຳ Belgian Waffle ທີ່ວ່າກັນວ່າແຊບໃນສາມໂລກ ແຕ່ເຮົາຈະເຮັດແຊບໃນສາມໂລກບໍ່ ມາເບິ່ງກັນເລີຍ.
ກ່ອນຈະຮູ້ຈັກ Belgian Waffle
ທຳອິດກະຄິດວ່າ ຂະໜົມຮັງເຜິ້ງມັນມີແຕ່ປະເພດດຽວ ແຕ່ຄວາມຄິດນັ້ນກໍໄດ້ຕົກໄປ ເມື່ອຕອນສະໄໝເປັນບ່າວ ຕອນໄປເລາະຕະຫຼາດເຊົ້າ (ລອງຄິດເບິ່ງວ່າເປັນບ່າວ ຈັກປີຕອນນັ້ນ) ເຫັນຮ້ານເຂົ້າໜົມ Belgian Waffle ມັນຈະຢູ່ບ່ອນສິຂຶ້ນຂັ້ນໃດເລື່ອນຊັ້ນໜຶ່ງດ໋ອກ ຮ້ານມັນປິ່ນໜ້າໄປທາງເຂົ້າ/ອອກ ຕຶກເກົ່າ. ຕອນນັ້ນ ຍັງບໍ່ຮູ້ວ່າມັນແມ່ນເຂົ້າໜົມຮັງເຜິ້ງ Belgian Waffle ເຫັນທຳອິດ ຄິດວ່າເຂົ້າໜົມຮັງເຜິ້ງທຳມະດາຕາມຮ້ານທີ່ເຂົາຕັ້ງຂ້າງທາງ ທີ່ເຂົາໃສ່ກະທິປະສົມກັບແປ້ງ ຂ້າງໃນໃສ່ເມັດສາລີ. ດ້ວຍຄວາມຢາກລອງ ກະຈັດໄປ 2 ກ້ອນ, ກ້ອນລະ 5’000 ກີບ ຕອນນັ້ນກະ ສະຕັ້ນໄປແປບ ກ້ອນລາຄາລະ 5’000 ກີບ ກ້ອນສ່ຳຝາມືນີ້ຕິເບາະ ລາຄາຕອນນັ້ນກະຖືວ່າຂ້ອນໄປທາງແພງ ສຳລັບເດັກຕາດຳໆນ້ອຍໆຜູ່ນີ້ ລາຄາມັນສ່ຳກັບ ເຂົ້າສວຍຄາບໜຶ່ງພຸ້ນນ່າ. ເມື່ອໄດ້ລອງກັບຈັກຄຳໜຶ່ງແລ້ວ ຕ່ອມຮໍໂມນ Dopamine ເຮັດວຽກທັນທີ່ ຣົດຊາດເຄັມນຳ ຫວານຕາມ ພ້ອມກັບໃສ້ທາງໃນ ຄວາມຮູ້ສຶກຕອນນັ້ນແບບວ່າ ຢາກຊື້ກິນອີກ ແຕ່ເມື່ອເບິ່ງລາຄາແລ້ວ ເບຣກເລີຍ (poor Ko T_T). ມາຮອດຕອນທີ່ເຮັດກິນເອງໄດ້ ກະເລີຍຈັດຈັກບາດ.
ແຜນການເລີ່ມຕົ້ນກຽມຊື້ວັດຖຸດິບມາກຽມໄວ້ເກືອບໆສອງທິດ ວັດຖຸດິບທີ່ຫາຍາກລະແມ່ນ ຢີສ (Yeast) ແລະ ມັນກໍຍັງເປັນຈຸດພິເສດຂອງຂະໜົມນີ້ເອງດ້ວຍ ແທນທີ່ຈະໃຊ້ Baking powder ຊ່ວຍເລັ່ງໃຫ້ແປ້ງຟູແບບຂະໜົມຮັງເຜິ້ງທົ່ວໄປ Belgian Waffle ຕ້ອງໃຊ້ Yeast ໃນການຊ່ວຍເລັ່ງໃຫ້ແປ້ງຟູ ໂດຍຂໍ້ເສຍມັນຂອງ ຢີສ ຢູ່ບ່ອນວ່າ ມັນຕ້ອງໃຊ້ເວລາດົນເຖິງ 2 ຊົ່ວຂຶ້ນໄປຈົນໄປຮອດ 24 ຊົ່ວໂມງ ເພື່ອລໍຖ້າໃຫ້ ຢີສເຮັດວຽກ. ຕອນໄປຊື້ ກ່ອນຈະໄດ້ມາກະບໍ່ແມ່ນງ່າຍ ໄປເລາະຢູ່ Big C ບໍ່ມີ, ມາໄດ້ລະມາໄດ້ຢູ່ Makro.
ເລີ່ມເຮັດເຖາະ ອະລຳພະບົດຫຼາຍລະ!
ກ່ອນຈະອ່ານຕໍ່ ຜູ່ຂຽນຢາກບອກວ່າ ບົດຄວາມນີ້ມີຮູບພຽງໜ້ອຍດຽວ ເນື່ອງຈາກວ່າ ຕອນເຮັດມືເປື້ອນ, ມືບໍ່ຫວ່າງ ແຕ່ວ່າເຮັດຄັ້ງຕໍ່ໄປຮູບຈັດເຕັມແນ່ນອນ (ບໍ່ຮູ້ວ່າຈະອີກດົນສ່ຳໃດ).
ທຳອິດເຮົາຈະຕ້ອງໄປຫາສູດກ່ອນນເນາະ ເລີ່ມຈາກການເປັຫາຢູ່ pantip ແຕ່ສູດກະຍັງບໍ່ຖືກໃຈເທື່ອ ກະເລີຍເບິ່ງໆສູດຕາມເວັບເຮັດຂະໜົມຕ່າງປະເທດ ແລ້ວໄປເຫັນເວັບໜຶ່ງ ຕິດໃຈຊື່ມັນ ກະເລີຍເອົາ (ແທນທີ່ສິໄປເບິ່ງສູດ) ເວັບທີ່ເອົາສູດມາແມ່ນ smittenkitchen ຊື່ມັນອ່ານລະຄ້ອງຈອງກັນດີ. ສູດເຮັດຂະໜົມ Belgian Waffle ແຕ່ລະເວັບຈະຄ້າຍໆກັນໝົດ ຕ່າງແຕ່ວ່າ ປະລິນມາທີ່ເຮັດຊື່ໆ. ເຮົາມາເບິ່ງສ່ວນປະສົມກັນເລີຍ:
- ນົມສົດແບບ Whole milk 120 ml (1/2 cup)
- ນ້ຳດື່ມ 60 ml (1/4 cup)
- ນ້ຳຕານບໍ່ເຈືອສີ (ນ້ຳຕານທີ່ມັນເປັນສີຄືນ້ຳອ້ອຍ) ຖ້າບໍ່ມີກະບໍ່ເປັນຫຍັງ ຫຼື ດີສຸດແມ່ນ ນ້ຳເຜິ້ງ (ຖ້າມີ) 2 ບ່ວງແກງ.
- ຢີສແຫ້ງ (Instant Yeast) 2 1/2 ບ່ວງກາເຟ (7 gram)
- ໄຂ່ໄກ 3 ຟອງ (ເວັບຕົ້ນສະບັບມັນບອກ 2 ຟອງໃຫຍ່ ຄິດວ່າໄຂ່ບ້ານເຮົານ້ອຍກ່ອນບ້ານເຂົາ ເລີຍໃສ່ 3 ຟອງ) ໄຂ່ຕ້ອງຢູ່ອຸນຫະພູມຫ້ອງ, ຖ້າເອົາໄວ້ຕູ້ເຢັນ ໃຫ້ເອົາອອກມາປະໄວ້ໃຫ້ອຸ່ນກ່ອນໜ້ອຍໜຶ່ງ.
- ນ້ຳຢາແຕ່ງກິ່ນ ວານິລາ 2 ບ່ວງກາເຟ (Vanilla extract)
- ແປ້ງອາເນກປະສົງ 460 gram (3 3/2 cup) (All-purpose flour)
- ເກືອ 1 ບ່ວງກາເຟ (ແຕ່ເຮົາບໍ່ໄດ້ໃສ່ ເພາະວັດຖຸດິບແມ່ນແຕ່ເນີຍເຄັມ ກະເລີຍບໍ່ໃສ່ ຢ້ານເຄັມຕື່ມ)
- ເນີຍບໍ່ເຄັມ 200 gram (14 ບ່ວງແກງ ຫຼື 7 ounce) ປະໃຫ້ມັນອ່ອນໂຕ ບໍ່ຕ້ອງລະລາຍ. ແຕ່ວ່າ ເຮົາໃຊ້ເນີຍເຄັມ (ຄ້ານອອກໄປຊື້ໃໝ່) ຂະໜາດ 227 gram ຕາມຮູບ ເຮົາໃສ່ໝົດເລີຍ.
- ນ້ຳຕານເປັນເມັດໃຫຍ່ 1 1/3 (Pearl sugar) ຖ້າບໍ່ມີ ເຮົາອ່ານຕາມບົດຄວາມອື່ນ ສາມາດເອົານ້ຳຕານກ້ອນ ທີ່ກະເຈົ້າໃສ່ ກາເຟ ມາທຸບແບບບໍ່ລະອຽດປານໃດກະໄດ້. ແຕ່ວ່າເຮົາບໍ່ມີທັງສອງຢ່າງ ກະເລີຍໃສ່ນົມຂຸ້ນຫວານແທນ ສ່ວນໃຜຢາກໃສ່ຫຍັງກະໄດ້ເດີ້ ໃສ່ໄສ້ເຜືອກ, ຊ໋ອກໂກແລັດ, ກ້ວຍ ກະໄດ້.
ອຸປະກອນ
- ຊາມ 2 ອັນ (ອັນໜຶ່ງເອົາໄວ້ປະສົມທຸກຢ່າງເຂົ້າກັນ, ອີກອັນໜຶ່ງແມ່ນປະສົມ ຢີສ, ນົມ ກັບ ນ້ຳ)
- ເຄື່ອງແບບເຮັດເຂົ້າໜົມຮັງເຜິ້ງ ແບບສີ່ຫຼ່ຽມ ຮ່ອງເລິກແຮງເປັນການດີ
- ເຄື່ອງປະສົມແປ້ງ (ຖ້າບໍ່ມີແມ່ນ ແຮງມື ໂລດລະ)
- ຖ້ວຍໃຫຍ່, ຖ້ວຍນ້ອຍ
ວິທີປະສົມແປ້ງ
ວິທີປະສົມແປ້ງໃນບ່ອນນີ້ແມ່ນ ເຮົາຈະບໍ່ໄດ້ເຮັດຄືກັບເວັບຕົ້ນສະບັບໝົດທຸກຂັ້ນຕອນ ເຮົາຈະປະສົມປະສານກັບເວັບອື່ນນຳ. ຖ້າໃຜສົນຢາກເຮັດຕາມເຮົາກະໄດ້ ຫຼື ຢາກເຮັດຕາມເວັບຕົ້ນສະບັບກໍ່ໄດ້ smittenkitchen.
- ກຽມຊາມໄວ້ 2 ຊາມ
- ໃຫ້ເອົານົມ ກັບ ນ້ຳ ທີ່ອຸ່ນແລ້ວປະສົມກັນ. ສ່ວນເຮົາແມ່ນ ກໍລະນີ ນົມຫາກໍ່ເອົາອອກມາຈາກຕູ້ເຢັນ ກະເລີຍເອົາ ນົມ ກັບ ນ້ຳ ປະສົມກັບແລ້ວ ເອົາມາເຂົ້າຕູ້ເວັບ ບິດອຸນຫະພູມໄປ ບ່ອນລະລາຍນ້ຳກ້ອນ, ຕັ້ງເວລາປະມານ 2 ຫາ 3 ນາທີ. ແລ້ວນຳມາປະສົມກັບ ຢີສ ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ. ປະໄວ້ປະມານ 5 ນາທີ ເພື່ອກະຕຸ້ນໃຫ້ Yeast ເຮັດວຽກ. ຂໍ້ຄວນລະວັງ ຢ່າໃຫ້ນົມຮ້ອນເກີນໄປເພາະມັນຈະໄປຂ້າ ຢີສ ຕາຍໝົດ ເພິ່ນແນະນຳວ່າໃຫ້ຢູ່ອຸນຫະພູມປະມານ 45 ອົງສາ. ຖ້າ ຢີສ ບໍ່ຕາຍແມ່ນ ລັກສະນະນ້ຳນົມໜ້າມັນຈະເປັນຄື ໂຟມ ເວລາຄົນຈະໄດ້ຢິນສຽງ ຊ່າໆ ຄື ໂຊດາ ຫຼື ສຽງຖອກໂຄກລົງແກ້ວ ປະມານນັ້ນລະ. ສ່ວນຮູບແມ່ນບໍ່ໄດ້ຖ່າຍໄວ້ ເບິ່ງຕົວຢ່າງໄດ້ທີ່ Google ພິມຄຳວ່າ Yeast milk foamy.
- ໃຫ້ແຍກໄຂ່ຂາວ ກັບ ໄຂ່ແດງ ອອກຈາກກັນ.
- ຕີໄຂ່ຂາວກັບໂຕແຕ່ງກິ່ນປະສົມເຂົ້າກັນ ແລ້ວໃຫ້ຂຶ້ນຟອງ (white egg whisk) ຂັ້ນຕອນນີ້ບ່ອນອື່ນກະເຈົ້າບອກວ່າ ມັນຈະເຮັດໃຫ້ຂະໜົມມີຄວາມກອບຂຶ້ນ ລະກະແປ້ງນຽນຂຶ້ນວ່າຊັ້ນ.
- ນຳຊາມທີ່ຕີໄຂ່ຂາວມາປະສົມກັບແປ້ງ 220 gram + ນົມ, ນ້ຳ, ທີ່ປະສົມກັບ ຢີສ. ຫຼັງຈາກນັ້ນຕີໃຫ້ເຂົ້າກັນ
- ນຳແປ້ງສ່ວນທີ່ເຫຼືອຄ່ອຍໆຖອກລົງ ກັບ ເນີຍທີ່ປະໃຫ້ອ່ອນໂຕ ລົງປະສົມໃນຊາມ ເທື່ອລະໜ້ອຍ. (ຢ່າຖອກລົງໝົດ ມັນຈະເຮັດໃຫ້ປະສົມເຂົ້າກັນບໍ່ດີ ແລະ ໃຊ້ເວລາດົນນຳອີກ ກ່ວາສ່ວນປະສົມຈະເຂົ້າກັນໝົດ.
- ເມື່ອເຫັນວ່າແປ້ງມີມີເນື້ອນຽນ, ເຫຼື້ອມ ແລະ ລະອຽດແລ້ວ ສະແດງວ່າ ແປ້ງໄດ້ແລ້ວ.
- ເອົາອັນຫໍ່ອາຫານປິດໄວ້ ປົງປະໄວ້ໃນອຸນຫະພູມຫ້ອງ ລໍຖ້າ 2 ຊົ່ວໂມງ ຫຼື ຈົນກ່ວາແປ້ງຟູຂຶ້ນສອງເທົ່າ ເພື່ອໃຫ້ ຢີສ ເຮັດວຽກ . ຖ້າ ຢີສ ເຮັດວຽກແມ່ນເຮົາຈະສັງເກດເຫັນວ່າແປ້ງເຮົາຄ່ອຍໆຟູຂຶ້ນ. ຈະສັງເກດໃນລະຫວ່າງນັ້ນ ກະລ້າງອຸປະກອນ, ນັ່ງເບິ່ງ ຊີຣີ ຖ້າຈັກຕອນໜຶ່ງ.
- ຫຼັງຈາກ 2 ຊົ່ວໂມງ ຜ່ານໄປ ໃຫ້ນຳໄປເຂົ້າຕູ້ເຢັນ, ຖິ້ມໄວ້ຄ້າງຄືນ ຫຼື 24 ຊົ່ວໂມງ. ແຕ່ຂອງເຮົາແມ່ນເຮັດແລ້ວ 4 ໂມງເຄິ່ງ, ຕື່ນເຊົ້າມາ 6 ໂມງມາເຮັດ.
ຂໍ້ແນະນຳສ່ວນໂຕ: ຕອນທີ່ລໍຖ້າ ຢີສ ເຮັດວຽກ, ແປ້ງຟູຂຶ້ນຫຼາຍຈົນໄດ້ປ່ຽນຊາມໃໝ່ດັ່ງຮູບ. ຖ້າເຮັດໃຫ້ແມ່ນໃຫ້ດົມເບິ່ງແປ້ງ ລອງເບິ່ງ ເພາະດົມລະຮູ້ສຶກຟິນຈັ່ງໄດ໋ນິລະ ຄືກັບເຂົ້າຈີ່ ສະແກນດິນາວຽກ ຫຼື fresh-loaf ຮ້ານຄ້າສີເມືອງ.
ລັກສະນະແປ້ງຫຼັງຈາກເອົາອອກມາຈາກຕູ້ເຢັນ, ຕ້ອງໄດ້ປ່ຽນຊາມໃສ່ ເພາະມັນຟູຈົນລົ້ນຊາມຂ້າງເທິງ.
ແປ້ງຈະໜຽວໜ້ອຍໜຶ່ງ.
ສີຂະໜົມທີ່ໄດ້ຈາກການອົບ, ສີຈະອອກນ້ຳຕານໜ້ອຍໜຶ່ງ ເພາະບໍ່ໄດ້ໃສ່ນ້ຳຕານໃສ່ນຳ, ຖ້າໃສ່ນິຈະໄດ້ຄວາມຟິນລະດັບ 10 ເລີຍລະ ພ້ອມກັບກິນຫອມໄໝ້ໆຂອງນ້ຳຕານ ກັບສີຂອງມັນ. ແປ້ງຈະກອບສຸດໆເລີຍ. ສ່ວນຣົດຊາດແມ່ນຈະຈືດໆບໍ່ຫວານ ຕາມຕົ້ນຕຳລັບ, ຖ້າໃຜມັກຫວານແມ່ນໃຫ້ປະສົມກັບນ້ຳຕານກ່ອນຈຶ່ງນຳໄປອົບ ຫຼື ຖ້າບໍ່ໃສ່ຕອນອົບກະມາໃສ່ຕອນຫຼັງກະໄດ້. ສ່ວນໂຕແມ່ນ ພໍດີມີນົມຂຸ້ນກະເລີຍໃສ່ນົມຂຸ້ນ ກະເຂົ້າກັນສຸດໆຄືກັນ ຟິນເວີ້ຍ! ສຸດທ້າຍນີ້ກະຂໍລົງຮູບລົ່ວລະກັນ.
ສຸດທ້າຍຂອບໃຈສຳລັບສູດຕົ້ນສະບັບຈາກ smittenkitchen